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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/05/2013
Data da última atualização:  24/06/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GODOY, R. C. B. de; WASZCZYNSKJ, N.; SANTANA, F. A.; SILVA, S. de O. e; SOUZA NETO, M. A.; OLIVEIRA, L. A. de; LEDO, C. A. da S.
Afiliação:  ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; NINA WASZCZYNSKJ, UFPR; FERNANDA ALVES SANTANA, Universidade Federal do Recôncavo Baiano; SEBASTIÃO DE OLIVEIRA E SILVA, Pesquisador aposentado da Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical; MANUEL A. SOUZA NETO, Ex pesquisador da Embrapa Agroindústria Tropical; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF.
Título:  Banana cultivars with resistance to black leaf streak and potential for jam processing.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 986, p. 309-317, 2013.
Idioma:  Inglês
Notas:  Trabalho apresentado no ISHS - ProMusa Symposium on Bananas and Plantains: Towards Sustainable Global Production and Improved Uses. Eds.: I. Van den Bergh et al.
Conteúdo:  Dessert banana cultivars used in the agro-industry belong mainly to the Cavendish subgroup (AAA), highly susceptible to black leaf streak (BLS). The objective of this study was to compare physicochemical and sensory data of banana jams using fruits of BLS-resistant genotypes with that of jams made from the traditional cultivar ?Grande Naine?. Variables evaluated were pH, titratable acidity TTA, soluble solids, total solids, yield, total sugars, reducing sugars and nonreducing sugars, humidity, water activity, firmness, adhesiveness and color. The multisample difference test was used for sensory analysis. There were no differences among the treatments for total soluble solids, total solids, humidity, brightness and yellowness. The total tritratable acidity and reducing sugars were superior in jams obtained from resistant genotypes. The non-reducing sugars in the jams produced from ?Bucaneiro?, ?Calipso?, ?Thap Maeo?, ?FHIA-18? and ?FHIA-02? were inferior compared to ?Grande Naine?, and the firmness of the jams from ?Thap Maeo?, ?Caipira? and ?FHIA-18? was superior to that of ?Grande Naine?. The highest adhesiveness was found in jams from ?Caipira? and the highest redness in jams from ?Thap Maeo?. The sugars were the variables responsible for the greatest diversity. In the cluster analysis, jam from ?Grande Naine? was close to the ?Caipira?, ?Ambrosia?, ?Calipso? and ?Bucaneiro? jams. Jam from ?Thap Maeo? was the most distant from ?Grande Naine?. The judges did not notice any ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agroindústria; Agroindustry; Composição; Composition; Dessert; Sobremesa.
Thesagro:  Alimento preparado; Banana; Doce; Indústria agrícola.
Thesaurus Nal:  Bananas; Desserts; Food preparation; Multivariate analysis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF50938 - 1UPCAP - DD
CNPMF29501 - 1UPCAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  06/11/2017
Data da última atualização:  07/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  STURION, J. A.; STUEPP, C. A.; WENDLING, I.
Afiliação:  José Alfredo Sturion, Pesquisador aposentado da Embrapa Florestas; Carlos André Stuepp, UEPG; IVAR WENDLING, CNPF.
Título:  Genetic parameters estimates and visual selection for leaves production in Ilex paraguariensis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Bragantia, Campinas, v. 76, n. 4, p. 492-500, 2017.
DOI:  dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2016.419
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The selection of yerba mate superior genotypes, based on each plant leaf weight, is based on genetic parameters obtained from experimental plantations and it is practically impossible from the fourth year of age. Therefore, we estimate genetic parameters and check the feasibility of selection through notes and weight estimates of each tree at 18.5 years of age. The genetic material consists of a combined trial of provenances and progenies of half-sibs with 140 progenies from 7 provenances, installed in Ivaí, Paraná, Brazil, in a randomized block design with 10 repetitions. The genetic control of leaf production is of low magnitude (h2a = 0.175042 ± 0.0393) revealing high influence of the environment. The additive genetic correlations between the real weight of leaves × notes and real weight of leaves × visually estimated weight were of high magnitude (higher than 88%). Thus, the selection based on the leaves weight can be carried out without major losses in genetic gains by both methodologies when the purpose is the sexual selection, in which case the sort order has no importance. In the case of vegetative propagation, aiming clonal plantations, in which only the plants with the highest genotypic values should be selected, the selection by means of notes and leaves weight estimates proved to be inefficient.
Palavras-Chave:  Correlação genética; Erva mate; Progeny trial.
Thesagro:  Espécie nativa; Ilex Paraguariensis; Teste de Progênie.
Thesaurus NAL:  Yerba mate.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166150/1/2017-Ivar-B-Genetic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56036 - 1UPCAP - DD
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